Benieuwd naar onze bedrijfsbrochure - Klik hier! -

Stijging prijzen en aantal verkopen in sterke woningmarkt

Geplaatst op 22 mei 2024

 

Meer kopers hebben in april hun slag geslagen op de woningmarkt.  Ook de gemiddelde woningprijs vervolgde de weg omhoog, waarbij het vorige record uit 2022 werd verbroken. Wat kunnen we in de komende maanden verwachten? We nemen de recente cijfers van de CBS door en even een vooruitblik.

Meer verkopen in april
Het Kadaster registreerde in april 15.689 woningtransacties, een toename van ruim 22 procent vergeleken met een jaar eerder. Ook over de eerste vier maanden van 2024 zien we een stijgende lijn. Er werden in die periode 60.130 woningen verkocht, bijna 13 procent meer dan in dezelfde periode in 2023.

Stijging gemiddelde verkoopprijs
In april 2024 was de gemiddelde transactieprijs voor een bestaande koopwoning 435.984 euro. Deze prijs geeft de gemiddelde prijs aan, zonder rekening te houden met het woningtype. Stel in een bepaalde maand zijn relatief veel vrijstaande woningen verkocht. Deze huizen zijn over het algemeen duurder en drijven de gemiddelde prijs op, zonder dat het iets hoeft te zeggen over de richting van de prijs.

Voor het bepalen van prijsontwikkelingen wordt de prijsindex gebruikt. Deze index houdt rekening met kwaliteitsverschillen tussen koopwoningen. Ten opzichte van maart is de prijsindex bestaande koopwoningen in april met 1,0 procent gestegen. Afgelopen april lagen de prijzen voor het eerst hoger (0,7 procent) dan de vorige piek in juli 2022.

Waarom stijgen de prijzen?
Waar komt het kersverse record van de woningprijzen vandaan? Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen, waaronder:

  • Het stijgen van de gemiddelde lonen biedt meer financiële mogelijkheden. Daarnaast is de inflatie licht gedaald.
  • Na een stijging van de hypotheekrente is deze stabieler en zelf licht gedaald ten opzichte van medio vorig jaar.
  • De economie vertoont nog geen tekenen van zwakte, wat bijdraagt aan het vertrouwen dat mensen hebben in hun eigen financiële situatie. Dit vertrouwen is een belangrijk bij grote beslissingen als het kopen van een woning.
  • Ondanks het gestegen aantal verkopen blijft de vraag groter dan het aantal beschikbare koopwoningen. In de concurrentie tussen kopers wordt bij een toenemend aantal aankopen overboden. Dit drijft de gemiddelde prijs op.

Aantal verkopen blijft op peil in de komende tijd
Kijken we naar het recente aantal hypotheekaanvragen, dan kan de conclusie getrokken worden dat het aantal woningverkopen ook in de komende weken hoog blijft. Na een dip in maart 2024, waarbij het aantal hypotheekaanvragen met ongeveer 15% daalde, heeft de hypotheekmarkt zich in april sterk hersteld. Het aantal aanvragen steeg met 45.000, wat niet alleen het hoogste niveau van dit jaar markeert, maar ook het hoogste sinds juni 2022. Deze aanvragen moeten eerst nog worden geaccepteerd door geldverstrekkers en resulteren met vertraging in het daadwerkelijk kopen van een woning.

Een bemoedigend teken is dat vooral startende kopers relatief veel hypotheken hebben aangevraagd in april. Juist dit is de groep die in het afgelopen jaar last had van de hoge huizenprijzen, zonder dat ze de luxe hadden van overwaarde op een eerder huis.

Ben je zelf ook van plan om een woning te kopen en wil je graag weten wat je maximaal verantwoorde lening is? We voorzien je graag van deskundig advies hierover. Dit geldt uiteraard ook als je al een woning hebt en benieuwd bent naar de mogelijkheden, waaronder bijvoorbeeld het verduurzamen van je woning met inzet van eventuele overwaarde. Voor al je vragen kun je bij ons terecht! Neem vrijblijvend contact met ons op; www.levenenwonendesk.nl bel 0573 255401 of plan online een afspraak in.