Benieuwd naar onze bedrijfsbrochure - Klik hier! -

Ouders meetekenen hypotheek: hoe werkt dit precies?

Wanneer je moeite hebt om zelf een hypotheek te krijgen door een te laag inkomen, kunnen je ouders je helpen door mee te tekenen voor je hypotheek. Maar wat houdt dit precies in, en wat zijn de consequenties voor zowel jou als je ouders?

Als je ouders meetekenen voor de hypotheek, betekent dit dat zij medeverantwoordelijk worden voor het aflossen van de hypotheek. Jij bent nog steeds hoofd verantwoordelijk voor de maandelijkse betalingen, maar als je niet in staat bent om aan deze verplichtingen te voldoen kan de bank je ouders aanspreken voor de betalingen.

Hoe werkt het meetekenen van ouders bij een hypotheek?

Wanneer je ouders meetekenen met je hypotheek, kunnen ze helpen om het leenbedrag te verhogen. Dit is vooral handig als je zelf niet genoeg verdient om de gewenste hypotheek te krijgen. Het meetekenen komt met enkele voorwaarden:

  • Je ouders zijn mede-aansprakelijk: Als jij niet kunt betalen, worden je ouders door de bank verantwoordelijk gehouden voor de hypotheek. Dit kan gevolgen hebben voor hun eigen financiële situatie.
  • 75% van de lasten zelf dragen: Vaak moet je zelf minstens 75% van de maandelijkse lasten kunnen betalen. Je ouders helpen je met de rest, maar het uiteindelijke doel is dat je in 10 jaar volledig zelfstandig de hypotheeklasten kunt dragen.
  • Geen NHG mogelijk: Bij hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is meetekenen door ouders meestal niet toegestaan. 

Wat zijn de risico’s en voordelen voor ouders?

Het meetekenen van een hypotheek kan zowel voordelen als risico’s met zich meebrengen:

  • Voordelen: Je ouders helpen je bij het kopen van je eerste huis, wat anders moeilijk zou kunnen zijn. Daarnaast kunnen ze financieel bijdragen zonder direct een schenking te doen.
  • Risico’s: Je ouders worden mede-verantwoordelijk voor de schuld. Als jij in betalingsproblemen komt, kan dit gevolgen hebben voor hun eigen financiële situatie of hun mogelijkheden om bijvoorbeeld zelf een lening af te sluiten.



Geld schenken aan kinderen in 2024

In 2024 kunnen ouders hun kinderen belastingvrij een bedrag van €6.633 schenken, buiten de schenkingsvrijstelling die geldt bij de aankoop van een huis. Dit bedrag geldt voor beide ouders samen, zelfs als ze gescheiden zijn. Daarnaast is er een verhoogde, eenmalige vrijstelling van toepassing als het kind tussen de 18 en 40 jaar oud is op het moment van de schenking. Hierbij zijn er twee opties:

Als het kind zelf mag bepalen hoe het geld besteed wordt, geldt een belastingvrije schenking tot €31.813.

Conclusie

Je ouders kunnen een cruciale rol spelen bij het realiseren van je woondromen door mee te tekenen met je hypotheek. Het is een goede optie wanneer je inkomen nog niet toereikend is, maar wees je bewust van de verantwoordelijkheid die dit met zich meebrengt. Zorg ervoor dat je de risico’s en voorwaarden goed begrijpt voordat je besluit om van deze mogelijkheid gebruik te maken.

Voor persoonlijk advies kun je het beste contact opnemen met een hypotheekadviseur die je situatie kan beoordelen en de beste oplossingen voor jouw behoeften kan aanbevelen.


Heb je een vraag? Neem gerust contact op via het onderstaande conctactformulier: