Hypotheekadvies

Hypotheekadvies
Je schakelt een hypotheekadviseur – waarschijnlijk niet geheel verrassend – in voor advies over je hypotheek. Voor het afsluiten of oversluiten van een hypotheek kom je namelijk voor heel wat keuzes te staan. Bij welke aanbieder sluit je je hypotheek af tegen een gunstige hypotheekrente? Voor welke rentevaste periode kies je? Welke hypotheekvorm past bij jou? Welke verzekeringen zijn zinvol voor jou om af te sluiten? En zo zijn er nog wel meer knopen die je moet doorhakken als je een hypotheek afsluit. Dé reden dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders besluit om hier niet in hun eentje het hoofd over te breken, maar een hypotheekadviseur in te schakelen.
Een hypotheekadviseur kan je tijdens het hele proces begeleiden bij het afsluiten, oversluiten of verhogen van je hypotheek. Zo kan hij je in een eerste gesprek al laten weten hoeveel je aan hypotheek kunt krijgen. Ook geeft een hypotheekadviseur je advies over keuzes die je voor je hypotheek maakt op basis van jouw persoonlijke situatie. Zo krijg je advies over een hypotheek die goed bij je past uit het grote aanbod aan hypotheekopties. Daarnaast kan de hypotheekadviseur de hypotheek daadwerkelijk voor je aanvragen. Inclusief al het regelwerk dat daarvoor moet gebeuren.

Het hypotheekadviesgesprek, wat neem je mee?
Heb je een afspraak gemaakt voor je eerste gesprek met een van onze adviseurs? Fijn, de eerste stap is gezet.
Om het gesprek zo goed mogelijk in te gaan, is een goede voorbereiding wel zo handig. In het geval van hypotheekadvies betekent dit dat je alvast wat voorwerk doet door bepaalde informatie op te zoeken. Zo kun je snel de diepte in gaan met de adviseur tijdens het gesprek.
Welke documenten je bij de hand moet hebben voor je eerste kennismaking met de adviseur hangt af van jouw situatie. Ga je je eerste woning kopen? Heb je plannen om te verhuizen? Wil je je hypotheek oversluiten? Of heb je plannen voor een hypotheekverhoging of tweede hypotheek? Of zit je in een scheiding en wil je daarom een kritische blik op je hypotheek werpen? Hoe complexer de situatie of vraagstuk, hoe meer documenten je nodig hebt. Maar geen nood: uiteraard helpen wij je hierbij.
Om goed voorbereid en met de juiste materialen het gesprek in te gaan, hebben we een checklist voor je gemaakt.

De checklist voor het eerste gesprek

Voor een eerste gesprek met je hypotheekadviseur heb je in ieder geval de volgende documenten nodig:
  • een geldig identiteitsbewijs (paspoort of ID-kaart);
  • je belastingaangifte van het afgelopen jaar;
  • je laatste loonstrook (als je in loondienst werkt);
  • of je jaarcijfers van de laatste 3 jaar (als je ondernemer bent);
  • een overzicht van je lopende leningen of (studie)schulden;
  • een uitdraai van je pensioenoverzicht;
  • een recent overzicht van je spaarrekeningen en/of beleggingen;
  • een hypotheekoverzicht (als je al een hypotheek hebt).

Afhankelijk van je situatie, zal de hypotheekadviseur misschien om aanvullende documenten of informatie vragen.