Benieuwd naar onze bedrijfsbrochure - Klik hier! -

Jouw vakantiegeld gebruiken voor lagere maandlasten?

Geplaatst op 6 juni 2024

 

Eind mei bekijken veel mensen met plezier hun loonstrook. Het traditionele vakantiegeld is weer overgemaakt. Vakantiegeld biedt de mogelijkheid om op reis te gaan of iets extra's te doen. Maar wat houdt vakantiegeld precies in als je in loondienst bent? En wat zijn slimme manieren om je vakantiegeld te besteden als je dit jaar geen vakantieplannen hebt? We geven 4 alternatieve bestedingen.

In Nederland heeft iedereen die in loondienst werkt recht op vakantiegeld, formeel bekend als vakantiebijslag. Dit bedrag is wettelijk vastgesteld op minimaal 8% van het bruto jaarloon. Je spaart dit bedrag gedurende het jaar op, en in de meeste gevallen wordt het in mei uitbetaald. Vakantiegeld is bedoeld om er een ontspannen vakantie mee te betalen, maar het staat je natuurlijk vrij om het aan andere zaken te besteden.

Alternatieve bestedingen van je vakantiegeld
Niet iedereen kiest ervoor om op vakantie te gaan met het vakantiegeld. Misschien heb je dit jaar zelf ook helemaal geen vakantieplannen of ontvang je meer vakantiegeld dan nodig. Hiermee kun sparen, of het inzetten voor één van deze andere alternatieven:

1. Investeren in je woning
Het verduurzamen van je woning is een prima manier om je vakantiegeld te investeren. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van isolatie, het plaatsen van zonnepanelen of het investeren in een warmtepomp. Deze aanpassingen kunnen de energierekening flink verlagen en dragen bij aan een beter milieu. Bovendien verhoogt het vaak de waarde van je huis. Zeker nu het energielabel steeds belangrijker wordt bij de verkoop van woningen, is het letterlijk een duurzame investering.

2. Extra aflossen op je hypotheek
Een andere optie is het gebruiken van je vakantiegeld om extra af te lossen op je hypotheek. Door extra af te lossen, verlaag je de resterende schuld en daarmee ook de te betalen rente. Op de lange termijn kan dit een besparing opleveren die veel groter is dan het vakantiegeld dat je ervoor gebruikt hebt. Controleer wel eerst bij je geldverstrekker of er een limiet is aan het bedrag dat je per jaar extra mag aflossen.

3. Opbouwen van financiële reserves
Je kunt je vakantiegeld ook inzetten om een financiële buffer op te bouwen. Hiermee ben je beter bestand tegen onverwachte tegenslagen, zoals ziekte of werkloosheid. Ook wanneer het economisch tegenzit of bij een terugval van de huizenmarkt is het geruststellend om een spaarpotje achter de hand te hebben. Het Nibud adviseert om maandelijks minimaal tien procent van je inkomen te sparen. Zo bouw je een buffer op en heb je minder kans om in financiële problemen te komen.

4. Investeren in jezelf
Investeren in persoonlijke ontwikkeling of een hobby kan ook een goede besteding van je vakantiegeld zijn. Denk aan het volgen van een cursus of opleiding die je helpt in je carrière of persoonlijke groei. Of misschien wil je eindelijk die ene hobby oppakken waar je normaal geen geld voor over zou hebben.

Vakantiegeld is er niet voor niets. Zorg voor voldoende rust in de vakantieperiode, zodat je uitgerust de tweede helft van 2024 in gaat. Heb je geen vakantieplannen? Door het vakantiegeld goed te besteden kun je zorgen voor meer woongemak of een lagere hypotheekschuld. Ook niet gek!Voor al je vragen kun je bij ons terecht! Neem vrijblijvend contact met ons op; www.levenenwonendesk.nl bel 0573 255401 of plan online een afspraak in.