Hoe werkt hypotheek afsluiten? Stappenplan
Het afsluiten van een hypotheek is een essentiële stap voor iedereen die een huis wil kopen. Het proces kan ingewikkeld lijken, maar met de juiste voorbereiding en begeleiding kan dit traject soepel doorlopen. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je een hypotheek afsluit, wat je nodig hebt, en waar je op moet letten.
Wat is een hypotheek en waarom heb je er een nodig?
Een hypotheek is een lening waarmee je een huis kunt kopen. De meeste mensen hebben niet genoeg spaargeld om een woning volledig uit eigen geld te betalen. Een hypothecaire lening is in dat geval een uitstekende manier om een woning aan te kopen. Bij het afsluiten van een hypotheek leen je geld van een bank of andere geldverstrekker. In ruil daarvoor betaal je rente en los je de lening over een bepaalde periode af.
Stappenplan voor het afsluiten van een hypotheek
Hieronder vind je in grote lijnen een stappenplan dat je helpt om je hypotheek af te sluiten.
Stap 1: Je financiële situatie in kaart brengen
Voordat je naar een huis op zoek gaat is het belangrijk om te weten hoeveel je kunt lenen. Dit hangt af van:
- Je inkomen (salaris en eventuele andere inkomsten).
- Je vaste lasten, zoals huur of abonnementen.
- Studieschulden of andere lopende leningen.
Praktische tip: Gebruik een online rekentool om je maximale hypotheek te berekenen. Heb je spaargeld beschikbaar? Dit kan helpen om bijkomende kosten te dekken.
Stap 2: Hypotheekadvies aanvragen
Een hypotheekadviseur helpt je om de juiste keuzes te maken. Zij brengen samen met jou de financiële situatie in kaart en adviseren welke hypotheekvorm, rentevaste periode en voorwaarden het beste passen.
- Kosten hypotheekadvies: Dit varieert in Nederland gemiddeld tussen €1.500 en €3.000, afhankelijk van de adviseur. Hierin heb je de keuze om te gaan voor onafhankelijk hypotheekadvies of advies vanuit je eigen bank. Wil je meer weten over de totale kostenopbouw voor het kopen van een huis? Klik hier om meer te lezen over de kosten bij het afsluiten van een hypotheek.
Stap 3: Een woning vinden en een bod uitbrengen
Met je maximale hypotheek in gedachten kun je gericht op zoek gaan naar een woning.
- Voorbehoud van financiering: Als je een bod uitbrengt en de financiering is nog niet rond dan is het goed om een bod te doen onder voorbehoud van financiering. Via deze wijze kun je de koop ontbinden als je geen hypotheek krijgt.
- Bouwtechnische keuring: Vooral bij oudere woningen is het belangrijk en aan te raden om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Op deze manier weet je zeker dat je niet voor onverwachte verrassingen en extra kosten komt te staan in de toekomst.
Stap 4: Hypotheekaanvraag indienen
Heb je een woning gevonden en een bod geaccepteerd? Dan kun je officieel je hypotheek aanvragen. Je hebt hiervoor verschillende documenten nodig, zoals:
- Loonstroken en werkgeversverklaring.
- Overzicht van je studieschuld.
- Taxatierapport van de woning.
De hypotheekverstrekker gebruikt deze gegevens om te beoordelen of je in aanmerking komt voor de hypothecaire lening.
Stap 5: Hypotheekofferte bekijken
De hypotheekverstrekker doet een aanbod. Hierin staan alle details:
- Het rentepercentage en de rentevaste periode
- Persoonsgegevens
- De hypotheeksom
- De hypotheekvorm (bijvoorbeeld Lineair of Annuïtair)
- De looptijd van de hypotheekvorm
- Diverse uiteenlopende voorwaarden (deze kunnen per geldverstrekker verschillen)
Neem de tijd om de offerte door te nemen en goed door te spreken met de hypotheekadviseur. Vanuit een hypotheekadviseur zul je ook een aanvullend adviesrapport ontvangen met daarin situatieschetsen gebaseerd op jouw persoonlijke situatie. Neem dit mee in de overweging om het aanbod te accepteren.
Stap 6: Naar de notaris
De laatste stap is de afspraak bij de notaris. Hier teken je de hypotheekakte en de transportakte, waarmee de woning officieel op jouw naam komt te staan.
- Zorg dat je eigen geld, zoals spaargeld, naar de notaris is overgemaakt.
- De notaris zorgt ervoor dat de hypotheekverstrekker en verkoper worden betaald.
Wat heb je nodig om een hypotheek af te sluiten?
Om een hypotheek aan te vragen, heb je de volgende documenten nodig:
- Loonstroken van de afgelopen drie maanden (als je in loondienst werkt).
- Jaarcijfers van de laatste 3 jaar (als je ondernemer bent)
- Werkgeversverklaring.
- Jaaropgave en belastingaangifte.
- Uitdraai van het pensioenoverzicht
- Overzicht van de lopende leningen of (studie)schulden.
- Taxatierapport van de woning.
Daarnaast is het belangrijk om eigen geld beschikbaar te hebben voor kosten koper, zoals notariskosten en eventueel te betalen overdrachtsbelasting.
Hoe lang duurt het afsluiten van een hypotheek?
Gemiddeld duurt het proces van hypotheekaanvraag tot goedkeuring ongeveer 4-6 weken. Dit hangt af van hoe snel je alle documenten aanlevert en hoe efficiënt de geldverstrekker werkt. Zorg dat je dossier compleet is om vertraging te voorkomen.
Veelgestelde vragen
Hoeveel eigen geld heb ik nodig?
In 2025 kun je maximaal 100% van de woningwaarde financieren met een hypotheek. Je hebt eigen geld nodig voor kosten koper zoals advies en notariskosten. Reken hiervoor op ongeveer 5-6% van de koopsom.
Kan ik een hypotheek krijgen met een tijdelijk contract?
Ja, met een werkgeversverklaring of intentieverklaring is het mogelijk om een hypotheek te krijgen met een tijdelijk contract.
Wat gebeurt er als mijn hypotheekaanvraag wordt afgewezen?
Wordt je hypotheek afgewezen? Vraag dan feedback van de geldverstrekker en ga met de hypotheekadviseur in gesprek voor een plan van aanpak. Soms kun je met de nodige aanpassingen alsnog een hypotheek krijgen.
Benieuwd hoeveel hypotheek je kunt krijgen? Gebruik onze online rekentool of plan een gratis gesprek met een van onze hypotheekadviseurs.