Benieuwd naar onze bedrijfsbrochure - Klik hier! -

Eigen laadpaal bij je huis? Zo zit het met de verzekering

Geplaatst op 25 april 2024

Auto’s die volledig op benzine of diesel rijden worden steeds zeldzamer op de Nederlandse wegen. In plaats daarvan kiezen veel bestuurders voor deels of volledig elektrische auto’s. Als je elektrisch rijdt, dan is een oplaadpunt bij huis wenselijk. Hiermee kun je iedere ochtend zonder al te veel moeite met een volle batterij de weg op. Let wel op de volgende aandachtspunten. 

Bij de keuze voor een eigen oplaadpunt heb je verschillende opties: van een laadpaal in de tuin tot een wallbox aan de muur of zelfs een mobiele oplader. Aan deze technologieën hangen vaak behoorlijke prijskaartjes, met kosten die kunnen oplopen tot boven de €2.000 voor aankoop en installatie. Een investering om zuinig op te zijn. Maar hoe zit het met de verzekering van zo'n laadstation?

Laadpaal verzekeren via inboedel of opstalverzekering
Het goede nieuws is dat laadpalen vaak verzekerd zijn, via je opstal- of inboedelverzekering. De exacte dekking hangt af van jouw persoonlijke situatie. We nemen enkele veelvoorkomende scenario's door en bekijken hoe het zit met de verzekering.

  • Eigen huis
    Als je een vast oplaadpunt hebt bij je eigen huis, valt deze onder de opstalverzekering. Gebruik je een mobiele lader? Dan ziet je verzekeraar deze vaak als onderdeel van je auto en is deze onder voorwaarden gedekt door de inboedelverzekering.
  • Koopappartement
    Bij een koopappartement ligt het iets complexer. Een vaste laadpaal kun je onder bepaalde condities meeverzekeren op je inboedelverzekering, door middel van een zogenoemd eigenaarsbelang. Dit is een aanvulling op je standaard inboedelverzekering. Omdat de opstalverzekering via de Vereniging van Eigenaren loopt, is het niet altijd eenvoudig om individuele eigendommen als een laadpaal hierin op te nemen.
  • Huurwoning
    Woon je in een gehuurd huis of appartement en heb je een vast oplaadpunt? Dan kun je deze via een huurdersbelang op de inboedelverzekering laten meeverzekeren.

Laadpaal installeren? Geef dit door aan je verzekeraar
Het is van belang om je verzekeraar op de hoogte te stellen wanneer je van plan bent een laadpaal te installeren. Op die manier is de verzekeraar geïnformeerd en kan de dekking van de verzekering eventueel worden afgestemd op de nieuwe situatie. Vergelijk meteen of je nog goed zit bij je huidige verzekeraar. Zowel de voorwaarden als de premie en maximale vergoedingen kunnen namelijk fors verschillen per verzekeraar. Een goede voorbereiding kan je behoeden voor onaangename verrassingen in de toekomst.

Voor onze verzekerden bij NH1816 geldt het volgende: Onder onze woonhuisverzekering zijn standaard alle duurzame oplossingen meeverzekerd. Of je nu zonnepanelen op je dak laat leggen, kiest voor een warmtepomp of een laadpaal voor je elektrische auto laat plaatsen, wij zien dit als onderdeel van je opstal. Heb je nog vragen over het verzekeren van je auto, laadpaal of andere bezittingen? Wij van VerzekeringenDesk Lochem staan voor je klaar! www.levenenwonendesk.nl bel 0573 255401 of plan online een afspraak in.