Benieuwd naar onze bedrijfsbrochure - Klik hier! -

Woning verduurzamen

 

Ontvang een duurzaamheidsrapport

Onze adviseur duurzaam wonen maakt een huisscan waarmee je inzicht krijgt over hoe je jouw woning kunt verduurzamen en hoeveel dat maandelijks bespaart op je energierekening. De voordelen:

✓ Snel inzicht in mogelijkheden
Gratis adviesgesprek op kantoor
✓ Kostenplaatje en terugverdientijd in kaart
✓ Besparingsmogelijkheden in één oogopslag

 

IK WIL GRAAG EEN DUURZAAMHEIDSRAPPORT


Duurzaam wonen: wat levert het je op?

De belangrijkste redenen om je woning te verduurzamen, zijn er twee: de financiële besparing en de positieve impact op het milieu. Maar er zijn meer redenen waarom steeds meer mensen graag duurzaam wonen. Alle voordelen op een rij:

 • Je bespaart er op termijn flink mee op je energierekening, doordat je minder stroomvan het net nodig hebt. De energiebesparing is soms zo groot dat je de investering in verduurzamende maatregelen al binnen een paar jaar hebt terugverdiend.
 • Jouw huishouden draagt bij aan een groener milieu, onder meer doordat je minderniet-duurzame stroom of gas nodig hebt.
 • Je woningwaarde stijgt. Een investering in verduurzaming zie je bijna altijd terug ineen waardestijging van je huis.
 • Door het betere energielabel kun je je woning in de toekomst waarschijnlijk gemakkelijker verkopen.
 • Daarmee is verduurzaming vaak een goede investering van je spaargeld. Op je spaarrekening behaal je nauwelijks nog rendement; het rendement op bijvoorbeeld zonnepanelen, in de vorm van kostenbesparing op je energie, is over het algemeen een stuk hoger.
 • Je ervaart meer wooncomfort, doordat je met de maatregelen de temperatuur in je woning beter kunt regelen of tocht via kieren beperkt.


Hoe betaal ik mijn verduurzaming? 

Voor energiebesparende maatregelen hoef je niet persé de spaarrekening te gebruiken. Onze financieel adviseurs zijn ook Adviseur Duurzaam Wonen. Daarom kunnen zij je precies vertellen hoe je jouw huis kunt verduurzamen en wat je financieringsmogelijkheden daarvoor zijn.

PLAN GRATIS EN VRIJBLIJVEND EEN AFSPRAAK 


Het verduurzamen van je woning: wat houdt het in?

Het verduurzamen van je woning houdt simpelweg in dat je maatregelen treft om duurzamer te wonen. Dat betekent dat je met maatregelen aan je woning je energieverbruik blijvend kunt beperken en daarmee de impact van jouw woning op het milieu beperkt. Bijvoorbeeld doordat je met jouw huishouden een kleinere CO2-uitstoot hebt, minder niet-duurzame stroom verbruikt of zelfs volledig energieneutraal woont.

Hoe woning verduurzamen

Met zonnepanelen op het dak wek je bijvoorbeeld zelf energie op, waardoor je minder stroom hoeft af te nemen bij de elektriciteitsleverancier. En als je je isolatiemateriaal vervangt, voorkom je dat er via de gevel, het dak of de vloer energie verloren gaat. Je kunt het verduurzamen van je woning zo groot of klein maken als je zelf wilt. Dit varieert van een groen dak plaatsen op je schuur tot je woning van onder tot boven volledig verduurzamen. 


Hoe kun je je huis verduurzamen?

Zoals je inmiddels tussen de regels door hebt gelezen, bestaan er veel verschillende manieren om je woning te verduurzamen. De kosten voor die maatregelen variëren van een paar honderd euro tot een paar tienduizenden euro’s. Het is afhankelijk van wat jij wilt, maar verduurzaming hoeft je dus niet perse een flinke smak geld te kosten. Mogelijke opties om je huis te verduurzamen zijn deze:

 • zonnepanelen op het dak;
 • nieuwe isolatie van je spouwmuur, dak of vloer;
 • nieuwe hr-ketel;
 • nieuw HR++ of triple-glas;
 • energiezuinige kozijnen of deuren;
 • warmtepomp;
 • groen dak (sedumdak);
 • zonneboiler;
 • klokthermostaat of energieverbruiksmanager;
 • eigen windturbine;
 • energiezuinige ventilatie;
 • isolatie van verwarmingsbuizen, radiatorfolie of tochtstrips.


Welke opties voor duurzaam wonen goed bij jou passen, hangt af van je wensen en budget. Wil je advies omtrent de mogelijkheden tot verduurzamen.

PLAM GRATIS EN VRIJBLIJVEND EEN AFSPRAAK

 

Hoe kun je het verduurzamen van je woning financieren?

Als je een mooi bedrag hebt gespaard, kun je daarmee de verduurzamende maatregelen financieren. Maar er zijn meer opties om het verduurzamen van je huis te bekostigen. De belangrijkste daarvan zijn subsidie voor verduurzaming, financiering met je bestaande of een extra hypotheek of het afsluiten van een lening voor het verduurzamen van je woning.
We zullen elk van die opties hieronder kort bespreken.

Subsidie voor het verduurzamen van je huis

De overheid heeft de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) in het leven geroepen, voor mensen met een koopwoning die verduurzamende maatregelen treffen. Die subsidie kun je gebruiken voor bijvoorbeeld het financieren van zonneboilers, warmtepompen, aansluiting op een warmtenet of isolatiemateriaal. Wel gelden er een aantal voorwaarden en is het totale subsidiebudget beperkt. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, waar je de subsidie kunt aanvragen, lees je precies terug hoe de aanvraag in zijn werk gaat.
Wellicht zijn er in jouw gemeente nog meer subsidieregelingen. Kijk hiervoor op [externe link naar] Energiesubsidiewijzer.nl, waar je een overzicht vindt van alle subsidieregelingen per gemeente. Ook staan hier eventuele bijzondere leenmogelijkheden via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn).
Voor zonnepanelen moet je altijd snel zijn met subsidie aanvragen. Ook zijn er andere mogelijkheden voor het financieren van zonnepanelen, zoals de Energiebespaarlening. Daarover straks meer.

Je huis verduurzamen met je hypotheek

Daarnaast kun je verduurzamende maatregelen financieren met je hypotheek. Als je overwaarde op je woning  hebt, zijn er misschien mogelijkheden om een extra hypotheek te nemen en daarmee je verduurzaming te financieren. Verduurzaming van je woning is, net als een verbouwing, een goede manier om je overwaarde te gebruiken.
Dankzij je overwaarde kun je onder bepaalde voorwaarden je bestaande hypotheek verhogen, bijvoorbeeld door een tweede hypotheek af te sluiten. Een voordeel van verduurzaming financieren met je hypotheek in plaats van een persoonlijke lening is dat je kunt kiezen voor een langere looptijd en daardoor lagere maandelijkse lasten. Bovendien betaal je over je hypotheek een lagere rente dan over een persoonlijke lening.

Normaal gesproken mag je, als je inkomen dat toelaat, tot maximaal 100% van je woningwaarde lenen. Als je een deel van de hypotheek voor duurzaam wonen gebruikt, dan geldt een maximale hypotheek van 106% van je woningwaarde. Dat biedt dus mogelijk extra financiële ruimte. Het geleende bedrag voor de verduurzaming komt meestal in een depot te staan, waarmee de nota’s voor bijvoorbeeld een zonnepaneleninstallateur of isolatiebedrijf worden betaald.

 

Een lening voor het verduurzamen van je woning

Omdat de overheid Nederlanders wil stimuleren om duurzaam te wonen, bestaan er een aantal speciale leningen die je voor de verduurzaming van je huis kunt gebruiken. De rente op deze leningen ligt een stuk lager dan bij een gewone persoonlijke lening.

De belangrijkste mogelijkheden voor leningen:

 • Energiebespaarlening: een lening verstrekt door het Nationaal Warmtefonds om energiebesparende maatregelen in bestaande woningen te financieren tot maximaal € 25.000,-. De looptijd is 7, 10, 15 of 20 jaar en het rentepercentage is afhankelijk van de looptijd. Als je een zeer energiezuinige woning wilt realiseren of zelfs voor nul op de meter gaat, dan is het maximaal te lenen bedrag wat hoger: € 50.000,- (zeer energiezuinige woning) of € 65.000,- (nul op de meter).
 • Sommige gemeenten bieden deze lening aan, zodat je tegen een extra gunstig rentetarief geld kunt lenen voor bepaalde energiebesparende maatregelen. En dat zonder eenmalige afsluitkosten. Let wel op dat je maximaal 75% van deze lening mag besteden aan zonnepanelen. Op Energiesubsidiewijzer kun je checken of jouw gemeente deze lening verstrekt.

 

Benieuwd welke regeling voor jou het beste aansluit? Onze adviseurs informeren je graag! Loop bij ons binnen aan Nieuwstad 7, bel, mail of plan een afspraak in. Tot gauw!