Annuïteitenhypotheek

Kies je voor een annuïteitenhypotheek, dan betaal je elke maand een vast bedrag. Dit wordt de ‘annuïteit’ genoemd. Deze bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. Aan het begin van de looptijd betaal je vooral veel rente en los je weinig af. In de loop der jaren neemt het rentebedrag af, omdat je al meer hebt afgelost.

Omdat de annuïteit elke maand hetzelfde blijft, los je steeds sneller af. Doordat de rente fiscaal aftrekbaar is en de aflossing niet, nemen je netto hypotheeklasten wel elke maand toe. Op het moment dat de rente wijzigt, verandert ook het vaste bedrag dat je per maand betaalt.

Een annuïteitenhypotheek kent vaak een looptijd van 30 jaar, maar je kunt ook een kortere looptijd kiezen. Je maandbedrag (de annuïteit) gaat dan omhoog, doordat je meer en sneller gaat aflossen. Het grote voordeel van een kortere looptijd is dat je over de gehele looptijd gezien goedkoper uit bent. Bij een enkele geldverstrekker kun je speciaal als starter een langere looptijd kiezen. Het voordeel is dan dat je lagere maandlasten hebt, maar over de gehele looptijd betaal je per saldo wel meer. Bovendien heb je in dit geval een meer complexe regeling rondom de hypotheekrenteaftrek . Hier kan je financieel adviseur je meer over vertellen.

Bij een annuïteitenhypotheek kun je uit alle rentevaste periodes kiezen: van variabel tot 30 jaar vast. Als je voldoet aan de voorwaarden van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is het vaak raadzaam om te kiezen voor een annuïteitenhypotheek met NHG, omdat je dan een lagere rente betaalt. Ook biedt NHG een vangnet voor de terugbetaling van je hypotheek.