Benieuwd naar onze bedrijfsbrochure - Klik hier! -

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand een vast bedrag. Dit wordt de ‘annuïteit’ genoemd. Deze bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. Aan het begin van de looptijd betaal je vooral veel rente en los je weinig af. In de loop der jaren neemt het rentebedrag af, omdat je al meer hebt afgelost.

Omdat de annuïteit elke maand hetzelfde blijft, los je steeds sneller af. Doordat de rente fiscaal aftrekbaar is en de aflossing niet, nemen je netto hypotheeklasten wel elke maand toe. Op het moment dat de rente wijzigt, verandert ook het vaste bedrag dat je per maand betaalt.

Looptijd annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek heeft vaak een looptijd van 30 jaar, maar je kunt ook voor een kortere looptijd kiezen. Je maandbedrag (de annuïteit) gaat dan omhoog, doordat je meer en sneller gaat aflossen. Het grote voordeel van een kortere looptijd is dat je over de gehele looptijd gezien goedkoper uit bent. Ben je een starter? Dan kun je bij een enkele geldverstrekker voor een langere looptijd kiezen. Het voordeel is dan dat je lagere maandlasten hebt, maar over de gehele looptijd betaal je per saldo wel meer. Bovendien heb je in dit geval een meer complexe regeling rondom de hypotheekrenteaftrek. Hierover kan je financieel adviseur je meer vertellen.

Bij een annuïteitenhypotheek kun je uit alle rentevaste periodes kiezen: van variabel tot 30 jaar vast. Als je voldoet aan de voorwaarden van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is het vaak raadzaam om te kiezen voor een annuïteitenhypotheek met NHG, omdat je dan een lagere rente betaalt. Ook biedt NHG een vangnet voor de terugbetaling van je hypotheek.

Heb je vragen? Wil je een nieuwe hypotheek aangaan, je huidige hypotheek oversluiten of ben je gewoon benieuwd naar de mogelijkheden? Wij helpen je graag op weg. Loop bij ons binnen aan Nieuwstad 7, bel, mail of plan een afspraak in. Tot gauw!

PLAN EEN VRIJBLIJVEND KENNISMAKINGSGESPREK IN