Benieuwd naar onze bedrijfsbrochure - Klik hier! -

Hittegolf op de huizenmarkt: wat merk jij ervan?

Het warme zomerweer wil nog niet echt vlotten in Nederland. Op de woningmarkt gaat her anders aan toe, daar loopt de temperatuur hoog op. In het tweede kwartaal van dit jaar is de opgaande lijn stevig doorgezet, dat blijkt uit de cijfers van de NVM Nederlandse Vereniging van Makelaars. Zowel de prijs voor een woning als het aantal verkopen nam toe. Wat staat ons in de komende tijd verwachten?

De gemiddelde verkoopprijs van bestaande koopwoningen is gestegen tot maar liefst €468.000, dat is een toename van 7,2% ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar. Een soortgelijk sterke stijging komt maar zelden voor. Er is slechts één vergelijkbare situatie in de afgelopen 29 jaar.

Stijgende prijzen en snellere verkoop
Er is een duidelijke stijging te zien in zowel de verkoopprijzen als het aantal transacties. In het tweede kwartaal van 2024 zijn er ruim 35.000 bestaande koopwoningen verkocht, dat is maar liefst18% meer is dan in het eerste kwartaal en 3% meer dan in hetzelfde kwartaal van 2023. Twee op de drie woningen werden zelfs boven de vraagprijs verkocht, dat is een toename van 56% ten opzichte van het vorige kwartaal en 39% ten opzichte van vorig jaar.

Nieuwbouw trekt ook aan
Ook de nieuwbouwmarkt liet een positieve ontwikkeling zien. NVM-makelaars verkochten meer dan 7.300 nieuwbouwwoningen, wat een lichte stijging van 1% betekent ten opzichte van het vorige kwartaal en een spectaculaire toename van 70% vergeleken met een jaar eerder. De gemiddelde verkoopprijs van nieuwbouwwoningen daalde licht met 1,2% tot €475.000.

Wat betekent dit voor jou als huiseigenaar?
Als eigenaar van een koopwoning profiteer je van een hogere prijs als je jouw huis wilt verkopen. Maar ook als je geen verhuisplannen hebt, kun je zeker baat hebben bij een hogere waarde van je huidige woning. Zo heb je mogelijk recht op korting op de hypotheekrente. Dit heeft te maken met de verhouding tussen de openstaande hypotheekschuld en de waarde van jouw woning. Hiervoor moet je wel zelf actie ondernemen, neem gerust contact op met één van onze hypotheekadviseurs en wij helpen je graag verder!

Uitpondingen: een nieuwe trend
Een opkomende trend is de toename van het aantal woningen dat wordt 'uitgepond', waarmee het verkopen van huurwoningen bedoeld wordt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 25% van deze uitgeponde woningen een huurprijs had in het midden huursegment. Dat houd in dat de huur onder de €1.160 was.

Met het uitponden reageren eigenaren van verhuurwoningen vooral op gewijzigde (fiscale) regelgeving voor verhuurders. De vraag is in hoeverre dit uiteindelijk positief uitpakt voor huurders. In ieder geval zal het niet bijdragen aan een uitgebalanceerd aanbod van huurwoningen.

Hoe gaat het verder?
Er is vooralsnog geen reden om aan te nemen dat de stijgende trend in de komende maanden ten einde gaat komen. De markt blijft relatief krap, de inflatie is afgenomen en het gemiddelde inkomen ligt hoger dan vorig jaar. Deze factoren, in combinatie met een vrij stabiele hypotheekrente en veel huizen met overwaarde, zorgen ervoor dat de prijzen hoog blijven. Wel zijn er voor de langere termijn zorgen over de betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen. Ergens is de grens bereikt wat de gemiddelde koper kan financieren.

Ben jij benieuwd wat in jouw situatie de hoogst mogelijke, verantwoorde hypotheek is? Bij de Leven en WonenDesk in Lochem hebben wij verschillende specialisten aan boord, of het nou gaat over de makelaardij, hypotheken of verzekeringen. Zeker in deze woningmarkt is een goede voorbereiding noodzakelijk om de concurrentie op de woningmarkt voor te kunnen blijven.Neem vrijblijvend contact met ons op; www.levenenwonendesk.nl bel 0573 255401 of plan online een afspraak in.