Benieuwd naar onze bedrijfsbrochure - Klik hier! -

Starters aan kop bij hypotheekaanvragen

Geplaatst op 14 december 2023

In november 2023 was er een flinke groei in het gehele aantal hypotheekaanvragen: 32.180. Dit is 22% meer dan de 26.406 aanvragen in november 2022. Vooral nieuwe huizenkopers waren actiever dan vorig jaar. De startersgroep was goed voor 35% van alle hypotheekaanvragen, zo blijkt uit de cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN).

In november vorig jaar kende de huizenmarkt een dieptepunt met slechts 16.001 hypotheekaanvragen voor het kopen van een woning. Redenen waren vooral de sterk schommelende hypotheekrentes en hoge energieprijzen. Vooral in de tweede helft van dit jaar keerde de rust op de energie- en rentemarkt terug. Hierdoor nam ook het vertrouwen onder woningkopers toe. Het resultaat is 30% meer hypotheekaanvragen in november, ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

Sterke groei onder starters
Het aantal hypotheekaanvragen van starters was in november 2022 nog 3.000. Fors minder dan afgelopen november, toen de teller in die groep op maar liefst 11.076 aanvragen stond. Kijken we naar alle hypotheekaanvragen sinds maart, dan nemen starters circa 35% van alle hypotheekaanvragen voor hun rekening.

Kopers van een eerste woning profiteren vooral van afgenomen concurrentie van andere potentiële kopers. De oververhitte markt is wat afgekoeld. Dit neemt overigens niet weg dat de schaarste aan beschikbare woningen blijft. De verwachting is dan ook dat de prijzen van woningen ook in het komende jaar verder stijgen.

Hogere hypotheekbedragen
Ook de gemiddelde hypotheekbedragen stijgen, een teken van meer vertrouwen in de markt. Voor kopers van een woning ging het gemiddelde hypotheekbedrag van € 308.000 in 2022 omhoog naar € 335.000 in 2023, een stijging van zo'n 9%. Bij de starters zien we een vergelijkbare trend, van € 302.000 naar € 327.000.

Je eerste woning financieren?
Als starter heb je verschillende opties om je eerste woning te financieren. Om te beginnen is er de startershypotheek, met voorwaarden die zijn afgestemd op starters. Daarnaast kun je soms gebruikmaken van overheidsregelingen, zoals startersleningen en subsidies. Door hier gebruik van te maken komt een woning eerder binnen financieel bereik.

Een lening van ouders kan ook een goede aanvulling zijn op de reguliere hypotheek. Het mag ook in de vorm van een schenking. Bedenk bij het laatste wel dat in 2024 de ‘jubelton’, die dit jaar al is versoberd tot € 27.231, volledig wordt afgeschaft. Hierdoor kan er eerder sprake zijn van een belastingaanslag nadat je als starter een schenking hebt ontvangen voor een woningaankoop.

Ben je op zoek naar je eerste woning en vraag je jezelf af wat je maximaal verantwoord kunt lenen? Bij Leven en WonenDesk team HypotheekDesk Lochem nemen we je graag bij de hand. Daarbij nemen we alle financieringsopties mee die in jouw situatie mogelijk zijn. Bel 0573 255401 of plan een online afspraak in op Levenenwonendesk.nl