De charme van een landelijke woning - Prijzen, voorbereiding en tips
Een weids uitzicht, het geloei van koeien en rust. Dit zijn de kenmerken die een landelijke woning zo populair maken. Het afgelopen jaar hebben de prijzen van landelijke woningen een flinke daling doorgemaakt. Ondanks deze prijsdaling zijn landelijke woningen nog steeds niet voor iedereen haalbaar, aangezien de gemiddelde prijzen nog steeds hoog liggen. Daarnaast vereist het kopen van een landelijke woning een goede voorbereiding.
Een landelijke woning is een vrijstaande woning of woonboerderij die zich buiten de bebouwde kom of in een landelijk gebied bevindt. De wens om op het platteland te wonen groeit, en dat was de afgelopen jaren ook te zien aan de prijzen. Deze stegen harder dan het gemiddelde op de markt. Toen de woningmarkt echter begon af te koelen, daalden ook de prijzen van landelijke woningen. In slechts één jaar tijd is de prijs van dit woningtype met €90.000 gedaald. Eind 2022 lag de gemiddelde prijs voor een landelijke woning bijna op €650.000.
Het energielabel heeft invloed op de prijs van een landelijke woning
Omdat landelijke woningen vaak een groter oppervlakte hebben dan reguliere woningen, speelt het energielabel een belangrijke rol bij de verkoopprijs. De gemiddelde prijzen van landelijke woningen met energielabel E en F daalden met bijna twintig procent (-17% en -19%). Opvallend genoeg daalden vergelijkbare woningen met energielabel G minder hard, namelijk met -11%.
Ondanks de dalende prijzen blijft de populariteit van landelijke woningen hoog. Er is geen verschil te zien in de snelheid waarmee landelijke woningen met een goed of minder goed energielabel verkocht worden. Ook het aantal verkopen vertoont geen verschil. Hieruit kunnen we concluderen dat er nog steeds voldoende kopers zijn die naar landelijke gebieden trekken, ondanks de hogere energielasten.
Belangrijke overwegingen bij het kopen van een landelijke woning
Goed nieuws voor degenen die graag landelijk willen wonen: het aanbod van landelijke woningen is in 2022 bijna verdubbeld in vergelijking met 2021. Eind 2022 stonden er maar liefst 2.250 landelijke woningen te koop. Het kopen van een landelijke woning brengt echter meer zaken met zich mee dan bij een reguliere woning. Houd bijvoorbeeld rekening met de volgende aspecten:
Financiering: Je kunt maximaal 100% van de woningwaarde lenen om de woning te financieren. Het is echter vereist dat er een woonbestemming op de woning rust. Als de woning (deels) een agrarische bestemming heeft, kan het zijn dat je geen hypotheek kunt afsluiten voor dat deel en dat je eigen geld nodig hebt.
Asbest en tanks: Bij landelijke woningen of voormalige agrarische objecten kunnen er nog tanks in de grond opgeslagen zijn of kunnen er asbesthoudende materialen gebruikt zijn. Het saneren of verwijderen hiervan kan een kostbare aangelegenheid zijn. Informeer hierover bij de verkoopmakelaar.
Bodemverontreiniging: De kans op bodemverontreiniging op het platteland is groter dan in de bebouwde kom. Het is daarom verstandig om een bodemonderzoek te laten uitvoeren. Als eigenaar ben je namelijk verantwoordelijk voor de kwaliteit van de grond en eventuele sanering indien nodig.
Bestemmingsplan: Houd rekening met het bestemmingsplan. Als het object dat je wilt kopen een agrarische bestemming heeft en je hebt niet de intentie om het op die manier te gebruiken, dan ben je in strijd met het bestemmingsplan. Het verkrijgen van een vergunning voor verbouwingen kan dan problematisch zijn. Zelfs als de gemeente je woonsituatie gedoogt, loop je nog steeds een risico. Bij klachten van omwonenden sta je minder sterk als de situatie niet in overeenstemming is met het bestemmingsplan.
Hoewel de markt voor landelijke woningen afkoelt, blijft de charme van een landelijke woning aantrekkelijk. Overweeg je een verhuizing? Onze makelaars komen graag bij je langs voor een gratis waardebepaling.
Leven & Wonendesk: Team MakelaardijDesk Lochem, Nieuwstad 7, 0573 255401. Of plan direct een online afspraak via de onderstaande button!
Geplaatst op 27 maart 2023