Benieuwd naar onze bedrijfsbrochure - Klik hier! -

Hypotheek overnemen van ouders

Steeds vaker overwegen kinderen om de woning van hun ouders over te nemen. Bijvoorbeeld om het huis in de familie te houden, ouders te ondersteunen, of omdat het financieel aantrekkelijker is dan een woning kopen op de vrije markt. Maar hoe werkt dat precies, een woning overnemen van je ouders? En waar moet je allemaal op letten?

In dit artikel leggen we stap voor stap uit wat er komt kijken bij het overnemen van de hypotheek van je ouders. We bespreken de financiële, juridische en fiscale aandachtspunten én bieden inzicht in alternatieven. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid aan dit traject begint.


Waarom zou je de woning van je ouders overnemen?

Het overnemen van de ouderlijke woning is niet alleen een financiële beslissing, maar vaak ook een emotionele. Enkele veelvoorkomende redenen zijn:

  • Behoud van emotionele waarde: Het ouderlijk huis is vaak een plek vol herinneringen.
  • Financiële voordelen: Ouders kunnen de woning soms onder de marktwaarde verkopen, of kinderen helpen met een familiehypotheek.
  • Zorg op afstand of nabijheid: Kinderen kunnen de woning kopen en eventueel verhuren aan hun ouders.



Stappenplan: Woning overnemen van ouders

Stap 1: Waardebepaling van de woning

Laat een onafhankelijke taxatie uitvoeren. De marktwaarde is bepalend voor de verkoopprijs, financiering én fiscale aspecten. Lees hier meer over de taxatie van een huis.


Stap 2: Verkoopprijs bepalen

Bij verkoop onder de marktwaarde geldt het verschil als schenking. Dit kan leiden tot schenkbelasting.

Overweeg je andere manieren waarop je ouders je kunnen helpen bij de aankoop van een woning, zoals bijvoorbeeld door mee te tekenen voor de hypotheek? Lees hier meer over ouders die meetekenen met de hypotheek.


Stap 3: Financiering regelen

Je neemt meestal geen bestaande hypotheek over, maar sluit een nieuwe hypotheek af op jouw naam. Dit kan bij een bank of via een familiehypotheek, waarbij je ouders de geldverstrekker zijn.

Omdat je meestal een nieuwe hypotheek moet afsluiten op jouw naam, is het goed om te weten hoeveel je überhaupt kunt lenen. Bekijk hier hoeveel startershypotheek je kunt krijgen in 2025.


Stap 4: Juridische en fiscale afhandeling

  • Overdrachtsbelasting: 2% (of 0% bij startersvrijstelling)
  • Schenkbelasting: Bij verkoop onder de marktwaarde.
  • Notariële akte & Kadaster: Overdracht moet via de notaris worden geregeld.

 


Belastingaspecten bij woningovername

Bij familieoverdracht komen verschillende belastingregels kijken:

  • Schenkbelasting: Bij verkoop onder marktwaarde wordt het verschil gezien als schenking.
  • Overdrachtsbelasting: Meestal 2%, tenzij je in aanmerking komt voor de startersvrijstelling: wanneer je jonger bent dan 35 jaar en de koopsom
  • Schenkingsvrijstellingen: In 2025 kun je jaarlijks €6.633 belastingvrij ontvangen van je ouders.

Houd bij het overnemen van een woning van je ouders ook rekening met de belastingvrije schenkingsmogelijkheden. Bekijk daarom altijd de hypotheekwijzigingen in 2025 voor de meest actuele regels.

 


Alternatieve constructies

Familiehypotheek

Bij een familiehypotheek lenen je ouders jou het geld. Dit kan fiscaal gunstig zijn, mits aan voorwaarden wordt voldaan (zoals een marktconforme rente en aflossingsverplichting).

Verhuur aan ouders

Sommige kinderen kopen de woning en verhuren deze aan hun ouders. Dit kan gevolgen hebben voor je hypotheekrenteaftrek en belasting in box 3.

In plaats van een hypotheek over te nemen, kun je ook onderzoeken of je ouders garant kunnen staan. Bekijk hier hoeveel meer hypotheek je kunt krijgen als ouders garant staan.



Veelgemaakte fouten (en hoe je ze voorkomt)

  1. Geen afspraken vastleggen
    Mondelinge afspraken zorgen later vaak voor problemen. Leg alles vast in een notariële akte of onderlinge overeenkomst.
  2. Fiscale consequenties over het hoofd zien
    Denk aan schenkbelasting, box 3-heffing of verlies van hypotheekrenteaftrek.
  3. Geen professioneel advies inwinnen
    Elke situatie is anders. Hypotheekadvies bij familieoverdracht is essentieel om fouten te voorkomen.


Conclusie: goed voorbereid is het halve werk

De woning overnemen van je ouders kan veel voordelen bieden, maar er komen ook de nodige regels en risico’s bij kijken. Laat je goed adviseren, laat alles juridisch vastleggen en houd rekening met de belastingdienst.


Overweegt u de woning van uw ouders over te nemen?

Benieuwd welke optie het beste bij jouw situatie past? Bereken jouw maximale hypotheek en ontdek welke mogelijkheden je hebt. Voor persoonlijk advies kun je een vrijblijvend gesprek inplannen.