Nieuwbouwhuis kopen in Lochem
Een nieuwbouwhuis kopen aan de Kop van Oost of Loem in Lochem. Spannend en ook leuk! Hoe vaak komt het nu voor dat je de woning geheel naar jouw wens kunt laten bouwen? Maar bij nieuwbouw kopen komt meer kijken dan alleen het maken van allerlei indelings- en materiaalkeuzes. Waar moet je bijvoorbeeld op letten qua hypotheek? Hoe zit het met de bouwrente? En hoe gaat het proces van nieuwbouw kopen in zijn werk? Wij zetten graag informatie voor jou op een rij.
Fase 3.1 van de Kop van Oost is reeds van start gegaan en zijn nog enkele woningen beschikbaar.
De woningtypen bestaan uit Groene Hoven Woning en Kadewoning.
Ga je voor stoer en industrieel, dan is een kadewoning aan het kanaal echt iets voor jouw. Deze woningen ogen robuust en de kavels zijn recht en strak. De woningen aan de Groene Hoven liggen in een parkachtige opzet tussen de Berkel en het Twentekanaal, met een gezellige verandazone die uitkijkt op groen aangelegde stroken tussen de woningen.
LOEM WONEN OP Z’N LOCHEMS
Ultiem woongeluk schuilt ‘m in veel dingen. In wonen op een unieke locatie, historisch en centraal gelegen. Op een plek waar het bruist van de energie en levendigheid. Waar je omringd bent door gastvrijheid en gezelligheid, maar waar je ook rust en ruimte vindt. Dit alles komt samen in Loem, waar je woont op z’n Lochems.
Loem verrijst aan de Nieuwstad en bestaat uit 23 compacte koopappartementen.
EEN NIEUWBOUWHUIS KOPEN, HOE WERKT DAT?
Een nieuwbouwhuis kopen verloopt anders dan een bestaande woning kopen. Je tekent geen koopcontract, maar een koop-aannemingsovereenkomst. Je krijgt te maken met bouwrente en een bouwdepot, en je sluit een hypotheek af voor een woning die nog (deels) gebouwd moet worden.
Bouwdepot
Vanuit een nieuwbouwhypotheek betaal je deels voor werk dat nog uitgevoerd moet worden. Daarom wordt het resterende hypotheekbedrag in een bouwdepot gestort. Hier wordt het als het ware gereserveerd om de aannemer voor de resterende bouwtermijnen te betalen.
Bouwrente
Ook kenmerkend voor een nieuwbouwhypotheek is de bouwrente. Ook hier zal je tijdens het regelen van je hypotheek al rekening mee moeten houden; Bij HypotheekDesk Lochem leggen we graag uit hoe dit precies zit.
Je betaalt drie soorten bouwrente:
Bouwrente voor de woning die in aanbouw is (als de aannemer al met de bouw is begonnen wanneer jij de koop-aannemingsovereenkomst ondertekent).
Bouwrente voor de periode nadat je de koop-aannemingsovereenkomst hebt ondertekend tot aan het passeren van de hypotheekakte.
Renteverlies: rentelasten die je betaalt voor je hypotheek in de periode dat je nog niet in je nieuwbouwwoning woont. (Je ontvangt tot de sleuteloverdracht naast het betalen van lasten voor je hypotheek ook een bedrag aan depotrente. Wel is er een renteverlies: het verschil tussen de depotrente die je ontvangt en de hypotheekrente die je betaalt. Het renteverlies wordt steeds wat groter naarmate er meer geld uit het depot wordt gehaald.)
WELKE KOSTEN HEB JE BIJ EEN NIEUWBOUWHUIS KOPEN?
Bij een nieuwbouwhuis kopen zal je naast de kosten voor de woning zelf met een aantal kosten te maken krijgen. De overdrachtsbelasting blijft je bespaard, omdat je de eerste eigenaar van de woning wordt. Wel zal je de volgende kosten maken:
Bouwrente: zoals net besproken, maak je zowel vóór als na het tekenen van de koop-aannemingsovereenkomst rentekosten. Alleen de bouwrente die je opbouwt na het ondertekenen van de koop-aannemingsovereenkomst is fiscaal aftrekbaar.
Kosten voor hypotheekadvies: de advies- en bemiddelingskosten die je betaalt voor je hypotheekadviseur.
Notariskosten: kosten voor het opmaken van de hypotheekakte en de inschrijving van de akte bij het Kadaster.
Kosten voor de opleveringskeuring: de kosten voor een eventuele keuring die je bij de oplevering laat uitvoeren. Vaak is het wel aan te raden zo’n keuring te laten doen, ook omdat de gemiddelde nieuwbouwwoning niet zonder gebreken wordt opgeleverd.
Eventueel meerwerk: laat je dingen aan de woning aanpassen die buiten de oorspronkelijke plannen om komen (denk aan; een uitbouw, een dakkapel of extra stopcontacten)? Dan is dat meerwerk en betaal je daarvoor een extra bedrag aan de aannemer.
Bereidstellingsprovisie: kosten voor het eventueel verlengen van de hypotheekofferte. Regelmatig duurt het langer voordat je de aankoop definitief rond kunt maken bij de notaris, bijvoorbeeld omdat er nog bepaalde vergunningen afgegeven moeten worden aan de bouwer, terwijl je hypotheekofferte maar een bepaalde tijd (bijvoorbeeld zes maanden) geldig is. Is je hypotheekofferte niet lang genoeg geldig? Dan kun je de hypotheekofferte vaak verlengen tegen betaling van een bereidstellingsprovisie.
Eventuele NHG-kosten: eenmalige kosten als je een hypotheek met NHG afsluit.
Overwaarde meenemen via overbruggingskrediet
Rust er overwaarde op je woning en wil je die overwaarde gebruiken om je nieuwe woning te financieren? Dan kan dat ook al zonder dat je je huidige woning hebt verkocht. Een overbruggingskrediet is bedoeld om je overwaarde alvast te kunnen inzetten voor het financieren van je nieuwe woning, ook al is je huidige woning nog niet verkocht.
Dit is een krediet ter hoogte van het bedrag aan overwaarde dat je nodig hebt om in je nieuwe woning te steken. Je lost het krediet in één keer af zodra je huidige woning is verkocht.
Nieuwbouw actie!
Uitgeloot voor een van de woningen in Kop van Oost of Loem aan de Nieuwstad? Wij hebben een mooie actie! Heb je ook nog een woning te verkopen dan kan het voordeel flink oplopen. Maak snel een afspraak met één van onze adviseurs. Wij hebben alle diensten onder één dak. Dit is uniek in de regio en wel zo handig!
Lage nieuwbouw rente tarieven en een afspraak in dezelfde week dat je belt of mailt. Mooier kunnen wij het niet maken.