Benieuwd naar onze bedrijfsbrochure - Klik hier! -

Meeste hypotheken afgesloten door starters

Geplaatst op 12 mei 2023

Het aantal hypotheekaanvragen is in de afgelopen 6 maanden vrij stabiel gebleven. Dit is voor een groot deel te danken aan starters. Vooral de combinatie van stijgende lonen en lagere huizenprijzen maakt het kopen van een eerste huis makkelijker. De markt voor het oversluiten van hypotheken is nagenoeg opgedroogd door de hogere hypotheekrente.  

In april werden er 31.553 hypotheekaanvragen gedaan. Dit is vergelijkbaar met het gemiddelde aantal aanvragen in het afgelopen half jaar, zo blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN). Het bedrag per hypotheek is wel afgenomen vergeleken met een jaar terug. Het gemiddelde hypotheekbedrag voor een starter is ruim 6% gedaald naar € 320.046. Voor doorstromers is de daling 10% (€ 339.096).

Niet-kopersmarkt droogt op
Het aantal hypotheekaanvragen ligt, in vergelijking met april 2022, wel een stuk lager (-42%). Dit komt vooral doordat de niet-kopersmarkt opdroogt. Dat zijn de mensen die een hypotheek aanvragen om deze bijvoorbeeld over te sluiten en niet omdat ze een nieuwe woning kopen. Een hypotheek oversluiten is intussen een stuk minder interessant door de gestegen hypotheekrente. Het aantal mensen dat een hypotheekaanvraag deden voor het financieren van een nieuwe woning is redelijk gelijk gebleven.

Meeste hypotheken afgesloten door starters

Starters lijken hun slag te slaan op de woningmarkt. In april was 55% van de hypotheekaanvragen voor het kopen van een woning afkomstig van starters. De afgelopen jaren lag dit percentage rond de 45%.

DNB: woning voor starters komend jaar haalbaarder
Sinds begin van het jaar is het gemiddelde loon in Nederland fors gestegen. Deze toename van inkomsten zorgt voor meer leenmogelijkheden. De invloed hiervan is groter dan de stijging van de hypotheekrente. Goed nieuws voor starters, die het moeten hebben van inkomen en nog geen overwaarde hebben in een eerdere woning. De betaalbaarheid verbetert voor starters eind dit jaar met 4% ten opzichte van eind 2021, zo schat DNB in.

Een andere opsteker voor starters is de afgenomen concurrentie van beleggers in woningen. In veel grote steden is een woning kopen alleen toegestaan als je er zelf in gaat wonen. Bovendien is de overdrachtsbelasting voor beleggers verhoogd en neemt het rendement af als een beleggerswoning tegen een hogere rente gefinancierd moet worden. Deze mix zorgt ervoor dat je als starter minder concurrentie hebt uit deze hoek.

Woningmarkt blijft uitdagend voor starters
Alhoewel de kansen voor starters stijgen, blijft het een lastige markt voor het kopen van een eerste woning. Een startershuishouden verdient gemiddeld € 67.000 per jaar. Met een hypotheekrente van 4% ligt de maximale lening rond de € 312.000. Terwijl een bestaande woning in het eerste kwartaal van 2023 gemiddeld € 394.000 kostte. Daarnaast staan er nog steeds relatief weinig woningen te koop.

Starters krijgen meer ruimte op de woningmarkt. Wil jij je eerste woning kopen? Bij Leven & WonenDesk: Team HypotheekDesk Lochem zoeken wij dit graag voor je uit. Nieuwstad 7, 0573 255401 of plan direct een online afspraak op levenenwonendesk.nl. Wij kunnen je alles vertellen over een startershypotheek. Uiteraard kijken wij daarbij wat jij maximaal verantwoord kunt lenen.