Wat is een krediethypotheek?
Krediethypotheek
Een krediethypotheek is eigenlijk een bijzondere vorm van een doorlopend krediet. Normaal gesproken heeft een geldverstrekker bij een doorlopend krediet geen onderpand; bij een krediethypotheek dient je woning als onderpand. Dat geeft de geldverstrekker meer zekerheid over de terugbetaling van je lening, wat zich vertaalt in een lagere rente dan over een normaal doorlopend krediet.
Een krediethypotheek is geen alternatief voor een gewone hypotheek die je afsluit om de aankoop van je woning mee te financieren. De hypotheek wordt vanaf 1 januari 2013 ook alleen verstrekt aan bestaande woningeigenaren. Bovendien gelden voor huizenbezitters bepaalde voorwaarden om een krediethypotheek te mogen afsluiten. De krediethypotheek wordt in de praktijk voornamelijk gebruikt om je overwaarde op te nemen en zo meer bestedingsruimte te creëren.
Bij een krediethypotheek bepaal je zelf hoe je op de lening aflost en wanneer en hoeveel geld je opneemt. Hierbij geldt een kredietlimiet, die is gebaseerd op de waarde van je woning. Je openstaande schuld mag niet over dat bedrag heen gaan. Tot dat bedrag mag je soms ook de verschuldigde rente laten bijschrijven, op voorwaarde dat je eigen geld kunt inleggen.
De rente kan schommelen gedurende de looptijd. Dit heeft er deels mee te maken dat de rente over een krediethypotheek altijd variabel is. (Er is dus geen rentevaste periode.) Bovendien zijn de rentelasten afhankelijk van het bedrag dat je aan hypotheek hebt openstaan.
De krediethypotheek is, zoals gezegd, een manier om je overwaarde op te nemen. Je sluit dan een lening af met je overwaarde als onderpand. Daarbij ben je volledig vrij in waar je het geld aan besteedt. Ook ben je redelijk vrij in het opnemen van bedragen. Je kunt tot de kredietlimiet altijd tussentijds een extra bedrag opnemen.
Als je geen verhuisplannen hebt, kan een krediethypotheek dus een goede manier zijn om alsnog een deel van je overwaarde in handen te krijgen. Let wel op dat je over een krediethypotheek meer rente betaalt dan wanneer je bijvoorbeeld een annuïtaire of lineaire hypotheeklening afsluit als tweede hypotheek. Bovendien krijg je over een nieuw af te
sluiten krediethypotheek geen hypotheekrenteaftrek.
Er zijn ook andere opties om je overwaarde te verzilveren. Zo kun je ook kiezen voor een onderhandse verhoging van je bestaande hypotheek, een tweede hypotheek of een [interne link naar] opeethypotheek.
Heb je vragen? Wil je een nieuwe hypotheek aangaan, je huidige hypotheek oversluiten of ben je gewoon benieuwd naar de mogelijkheden? Wij helpen je graag op weg. Loop bij ons binnen aan Nieuwstad 7, bel, mail of plan een afspraak in. Tot gauw!