Benieuwd naar onze bedrijfsbrochure - Klik hier! -

Wat is een spaarhypotheek?

Spaarhypotheek

Er zijn twee typen spaarhypotheek:

  • de traditionele spaarhypotheek
  • en de bankspaarhypotheek.


Bij beide varianten spaar je maandelijks een bedrag waarmee je uiteindelijk de hypotheek aflost. Bij een spaarhypotheek is de rentevergoeding die je ontvangt over het spaarsaldo gelijk aan de te betalen hypotheekrente. Aan het einde van de looptijd heb je dus precies genoeg geld bij elkaar gespaard om de hypotheek af te lossen. Als je aan bepaalde fiscale regels voldoet, hoef je over het opgebouwde kapitaal geen belasting te betalen.

Wat het verschil is tussen een spaarhypotheek en een bankspaarhypotheek?

  • Bij de traditionele spaarhypotheek stop je het spaargeld in een kapitaalverzekering. Daar zit automatisch een overlijdensrisicoverzekering bij in.
  • Bij een bankspaarhypotheek spaar je op een aparte, geblokkeerde spaarrekening.


Spaarhypotheek en verhuizen

Het is op dit moment niet mogelijk om een nieuwe spaarhypotheek af te sluiten. Wel kun je een oude spaarhypotheek meenemen als je gaat verhuizen naar een andere woning. Maar je kunt in dat geval je bestaande spaarhypotheek niet verhogen en je kunt de looptijd ervan niet verlengen. 

Het resterende hypotheekbedrag dat je nodig hebt zul je moeten afsluiten in de vorm van een annuïteiten- of lineaire hypotheek, die je binnen 30 jaar aflost. Een aflossingsvrije hypotheek is ook een optie, maar over een nieuwe aflossingsvrije hypotheek ontvang je geen hypotheekrenteaftrek. Over een lineaire of annuïteitenhypotheek wel.

Spaarhypotheek en aflossen

Het is mogelijk om tussentijds af te lossen op een spaarhypotheek. Door een aflossing betaal je niet alleen een lagere rente, maar gaat ook je premie naar beneden. Dat is gunstig.

Vaak is er zelfs een financieel interessantere oplossing: extra geld storten in de polis of op de bankrekening. Je maandlasten gaan dan meer omlaag dan bij een aflossing. Let wel op: je mag het eindkapitaal niet verhogen of de looptijd van de polis verlengen. Doe je dat wel? Dan verlies je je fiscale voordelen. Ook gelden er spelregels voor de hoogte van de extra storting.

 

Heb je vragen? Wil je een nieuwe hypotheek aangaan, je huidige hypotheek oversluiten of ben je gewoon benieuwd naar de mogelijkheden? Wij helpen je graag op weg. Loop bij ons binnen aan Nieuwstad 7, bel, mail of plan een afspraak in. Tot gauw!

 

PLAN EEN VRIJBLIJVEND KENNISMAKINGSGESPREK IN