Rentemiddeling

Minder rente betalen zonder dat je je complete hypotheekcontract hoeft open te breken? Dat is soms mogelijk. Rentemiddeling biedt daarvoor uitkomst. Je blijft bij je huidige geldverstrekker, maar je hypotheekrente wordt wel aangepast. Je gaat direct richting een lagere rente en hebt dus ook lagere maandlasten. En dat zonder dat je in één keer een hoge boeterente hoeft te betalen. Klinkt interessant? Onze adviseurs vertellen je er graag meer over.

Wat is rentemiddeling?
Rentemiddeling betekent eigenlijk je huidige rentevaste periode openbreken en daarmee per direct deels profiteren van de huidige lage hypotheekrente. Je maakt daarbij afspraken met je hypotheekaanbieder over een nieuwe rentevaste periode. De hypotheekaanbieder berekent de boeterente en verwerkt die als een opslag in de nieuwe hypotheekrente.
Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar we zullen je verderop een versimpeld voorbeeld geven om het te verduidelijken.

Hypotheekrente middelen of hypotheek oversluiten?
Hypotheekrente middelen is iets anders dan je hypotheek oversluiten. Bij een hypotheek oversluiten sluit je een volledig nieuwe hypotheek af waarmee je in één keer je huidige hypotheek aflost. Je huidige hypotheek vervalt dan en de rente op je nieuwe hypotheek is gelijk aan de actuele hypotheekrente van de hypotheekaanbieder waar je je nieuwe hypotheek afsluit. Bij rentemiddeling behoud je daarentegen je huidige hypotheek en blijf je dus ook bij de aanbieder waar je al zit.

Bij oversluiten betaal je een boeterente, die vaak wel een paar duizend euro is. Bij rentemiddeling maak je ook kosten omdat je je rentevaste periode niet helemaal afmaakt, maar de kosten vallen lager uit. Voordelig is ook dat je die vergoeding niet in één keer hoeft te betalen. Deze wordt namelijk verrekend met de nieuwe rente. Eigenlijk betaal je dit bedrag dus verpreid over je nieuwe rentevaste periode. Dat is vaak prettig, want het betekent dat je niet ineens een groot bedrag hoeft af te dragen.

Voor- en nadelen van hypotheekrente aanpassen met rentemiddeling
Langer zekerheid over je maandlasten én direct lagere maandlasten betalen: dat zijn de belangrijkste voordelen van rentemiddeling. De kosten zijn bovendien relatief laag. Je betaalt, naast de kosten van je financieel adviseur, alleen administratiekosten van zo’n € 150,- tot € 250,-. Deze kosten zijn ook nog aftrekbaar. Dat maakt rentemiddeling minder kostbaar dan een compleet nieuwe hypotheek afsluiten.
Daarnaast zijn er nog een paar voordelen:

  • Je hebt minder advies- en bemiddelingskosten dan wanneer je een compleet nieuwe hypotheek afsluit.
  • De kosten die je moet betalen voor het niet uitdienen van de rentevaste periode worden uitgesmeerd over je nieuwe rentevaste periode. Die hoef je dus niet in één keer te betalen.
  • Je gaat direct een lagere rente betalen en profiteert daar de verdere rentevaste periode van.
  • Je hoeft er niet voor langs de notaris te gaan en je inkomen wordt ook niet opnieuw getoetst.

Maar daar staan ook een aantal nadelen tegenover:
  • Het kan zijn dat de rente daalt, waardoor het voordeliger was geweest om je rentevaste periode uit te zitten.
  • Soms ben je met oversluiten voordeliger uit, ondanks de boeterente, omdat bij oversluiten wel met het boetevrije deel wordt gerekend en bij rentemiddeling niet.
  • Rentemiddeling is niet bij elke hypotheekaanbieder mogelijk, of alleen onder beperkende voorwaarden, zoals dat je maar uit een beperkt aantal rentevaste periodes kunt kiezen.