Benieuwd naar onze bedrijfsbrochure - Klik hier! -

Rentemiddeling

Minder rente betalen zonder dat je je complete hypotheekcontract hoeft open te breken? Dat is soms mogelijk. Rentemiddeling biedt daarvoor uitkomst. Je blijft bij je huidige geldverstrekker, maar je hypotheekrente wordt wel aangepast. Je gaat direct richting een lagere rente en hebt dus ook lagere maandlasten. En dat zonder dat je in één keer een hoge boeterente hoeft te betalen. Klinkt interessant? Onze adviseurs vertellen je er graag meer over!

Wat is rentemiddeling?

Rentemiddeling wil zeggen dat je je huidige rentevaste periode openbreekt en daarmee per direct – deels – profiteert van de huidige lage hypotheekrente. Je maakt daarbij afspraken met je hypotheekaanbieder over een nieuwe rentevaste periode. De hypotheekaanbieder berekent de boeterente en verwerkt die als een opslag in de nieuwe hypotheekrente. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar we geven je verderop een versimpeld voorbeeld om het te verduidelijken.

Hypotheekrente middelen of hypotheek oversluiten?

Hypotheekrente middelen is iets anders dan je hypotheek oversluiten. Sluit je een hypotheek over, dan sluit je een volledig nieuwe hypotheek af waarmee je in één keer je huidige hypotheek aflost. Je huidige hypotheek vervalt dan en de rente op je nieuwe hypotheek is gelijk aan de actuele hypotheekrente van de hypotheekaanbieder waar je je nieuwe hypotheek afsluit. Bij rentemiddeling behoud je je huidige hypotheek en blijf je dus ook bij de aanbieder waar je al zit.

Bij oversluiten betaal je een boeterente, wat je vaak wel een paar duizend euro kost. Bij rentemiddeling maak je ook kosten omdat je je rentevaste periode niet helemaal afmaakt, maar de kosten vallen lager uit. Voordeel is ook dat je die vergoeding niet in één keer hoeft te betalen. Deze wordt namelijk verrekend met de nieuwe rente. Eigenlijk betaal je dit bedrag dus verspreid over je nieuwe rentevaste periode. Dat is vaak prettig, want het betekent dat je niet ineens een groot bedrag hoeft te betalen.

Voor- en nadelen van hypotheekrente aanpassen met rentemiddeling

Langer zekerheid over je maandlasten én direct lagere maandlasten betalen: dat zijn de belangrijkste voordelen van rentemiddeling. De kosten zijn bovendien relatief laag. Je betaalt, naast de kosten van je financieel adviseur, alleen administratiekosten van zo’n € 150,- tot € 250,-. Deze kosten zijn ook nog aftrekbaar. Dat maakt rentemiddeling minder kostbaar dan een compleet nieuwe hypotheek afsluiten.
Daarnaast zijn er nog een paar voordelen:

  • Je hebt minder advies- en bemiddelingskosten dan wanneer je een compleet nieuwe hypotheek afsluit;
  • De kosten die je betaalt voor het niet uitdienen van de rentevaste periode, worden uitgesmeerd over je nieuwe rentevaste periode. Die hoef je dus niet in één keer te betalen;
  • Je gaat direct een lagere rente betalen en profiteert daar de verdere rentevaste periode van;
  • Je hoeft er niet voor langs de notaris te gaan en je inkomen wordt ook niet opnieuw getoetst.


Maar er staan ook een aantal nadelen tegenover:

  • Het kan zijn dat de rente daalt, waardoor het achteraf gezien voordeliger was geweestom je rentevaste periode uit te zitten;
  • Soms ben je met oversluiten voordeliger uit, ondanks boeterente, omdat bij oversluitenwel met het boetevrije deel wordt gerekend en bij rentemiddeling niet;
  • Rentemiddeling is niet bij elke hypotheekaanbieder mogelijk. Of alleen onder beperkende voorwaarden. Zo kun je bij sommige hypotheekaanbieders maar uit beperkte rentevaste periodes kiezen.

 

Ben je benieuwd of rentemiddeling in jouw situatie een gunstige optie is? Wij informeren je graag. Loop bij ons binnen aan Nieuwstad 7, bel, mail of plan een afspraak in. Tot gauw!

 

PLAN EEN VRIJBLIJVEND KENNISMAKINGSGESPREK IN