Opeethypotheek

Een opeethypotheek (ook wel verzilverhypotheek genoemd) kun je vanaf je AOW-leeftijd afsluiten. Het is een manier om de overwaarde te benutten en je bestedingsruimte te vergroten. Je kunt met zo’n hypotheek het bedrag van de overwaarde lenen met je huis als onderpand.

Het is een aflossingsvrije hypotheek, waarvoor de geldverstrekker alleen rente in rekening brengt en geen maandelijkse aflossing. De rente is hoger dan bij een standaard hypotheek, omdat de geldverstrekker wat meer risico loopt. Ook is de hypotheekrente over een opeethypotheek niet fiscaal aftrekbaar.

Die rente betaal je niet maandelijks, maar wordt opgeteld bij je hypotheekschuld. Je hypotheek groeit terwijl je overwaarde, uitgaande van een gelijkblijvende waarde van de woning, juist daalt. Met een verzilverhypotheek heb je dus geen hypotheeklasten, maar eet je wel je overwaarde op.

Het bedrag van de lening kun je, afhankelijk van de geldverstrekker voor wie je kiest, in één keer opnemen of verspreid over een periode (als periodieke uitkering). Let op: maar een beperkt aantal geldverstrekkers biedt een opeethypotheek aan. Als je inkomen onvoldoende is om een aflossingsvrije (tweede) hypotheek af te sluiten voor het benutten van je overwaarde, dan is een opeethypotheek wellicht een goede optie.

Of je een opeethypotheek kunt afsluiten, hangt ervan af of je aan een aantal voorwaarden voldoet. De precieze voorwaarden verschillen per hypotheekaanbieder. De maximale hoogte van je opeethypotheek is onder meer afhankelijk van de waarde van je woning en de huidige rentepercentages.