Hypotheek verhogen

Heb je behoefte aan meer financiële ruimte? Misschien biedt het verhogen van je hypotheek uitkomst. Een goede manier om meer te kunnen lenen tegen een lagere rente dan bij een persoonlijke lening. Bijvoorbeeld voor je gedroomde verbouwing, voor verduurzaming van je woning of voor een nieuwe badkamer. Waar moet je rekening mee houden bij het ophogen van je hypotheek? En hoe gaat hypotheek verhogen in zijn werk? Wij vertellen je er meer over.

Waarom hypotheek verhogen?
Zoals we hierboven aangaven, geeft het verhogen van je hypotheek je meer financiële ruimte. Dat is handig als je plannen hebt voor je woning. Een verbouwing bijvoorbeeld. Of zonnepanelen op het dak. Maar ook voor andere uitgaven kan het een slimme financieringsmethode zijn. Zo kun je ook je hypotheek verhogen voor een auto.

Voor al dat soort zaken is een consumptief krediet ook een optie. Nadeel daarvan is alleen dat je een vrij hoge rente betaalt en dat je die lening in een korte periode moet terugbetalen, wat vaak leidt tot hoge maandlasten. Omdat voor een hypotheek je woning als onderpand geldt, ligt de rente voor een ophoging van je hypotheek een stuk lager. Bovendien kun je voor de aflossing van een hypotheek een langere periode kiezen, waardoor de maandelijkse aflossing een stuk lager kan liggen dan voor een consumptief krediet. Een hypotheek is dus een voordeligere manier om extra financiële ruimte te creëren voor je woondromen.

Nog een voordeel: de hypotheekrente, ook op je verhoogde hypotheek, is (onder bepaalde voorwaarden) fiscaal aftrekbaar als je je hypotheek voor de verbouwing of verduurzaming van je woning gebruikt. Allemaal redenen dus om het ophogen van je hypotheek te overwegen.

Hypotheek verhogen voor verbouwing
Een hypotheek verhogen voor je verbouwing is iets wat veel voorkomt. Misschien heb je grootste plannen voor het verbouwen van je huis. Een uitbouw bijvoorbeeld of een gloednieuwe badkamer. Of wellicht droom je van een prachtige open keuken. Als je je hypotheek verhoogt, hoef je de verbouwing niet volledig uit eigen middelen te betalen. Een fijn en financieel aantrekkelijk idee.
Ga je je hypotheek verhogen voor een verbouwing? Dan wordt de ophoging van je hypotheek vaak in een bouwdepot gestort. Een bouwdepot is een soort spaarpot waaruit de kosten voor je verbouwing worden betaald als je hiervoor een deel van de hypotheek gebruikt. Je hebt tot twee jaar na het afsluiten van de verhoogde hypotheek de tijd om het geld uit het bouwdepot te besteden.

Hogere hypotheek voor verduurzaming woning
Het kan ook zijn dat je je woning duurzamer wilt maken. Je overweegt bijvoorbeeld om zonnepanelen te nemen, de isolatie van je woning te verbeteren of hebt plannen voor een groen dak. Stuk voor stuk veranderingen die de waarde van je woning verhogen en die flink kunnen schelen op je energierekening.
Het verhogen van je hypotheek is een goede manier om verduurzaming van je woning te financieren. Het fijne is dat hypotheekverstrekkers extra coulant zijn als je je hogere hypotheek voor verduurzaming wilt gebruiken. In dat geval mag je tot 106% (in plaats van 100%) van de waarde van je woning lenen om de verduurzaming te financieren.

Hypotheek verhogen voor ander uitgaven
Je hypotheek verhogen kun je niet alleen voor aanpassingen aan je woning. Je kan ook de hypotheek verhogen voor een auto. Handig als jouw auto het net heeft begeven. Naast je hypotheek verhogen voor een auto, kun je je hypotheek ook verhogen voor andere uitgaven. Het bedrag waarmee je je hypotheek verhoogt, is in principe vrij besteedbaar. Dit betekent dat je het ook kunt uitgeven aan een caravan, een studie, een vakantie, een nieuwe inrichting, etc.

Houd er wel rekening mee dat de rente niet fiscaal aftrekbaar is als je de verhoging gebruikt voor een andere uitgave dan de aankoop, het onderhoud of een verbouwing van je woning. Wel profiteer je in dit geval van een lagere rente dan bij een consumptief krediet. Dat maakt je hypotheek verhogen voor een auto voor veel mensen alsnog een aantrekkelijke financieringsmethode

Welke mogelijkheden zijn er?
Belangrijk is wel dat je voldoet aan de voorwaarden voor hypotheek verhogen om hiervoor in aanmerking te komen. De belangrijkste voorwaarden zijn als volgt:

  • Je hebt overwaarde op je woning. Of je hebt niet de maximale hypotheek afgesloten die je zou kunnen krijgen. Dat is bijvoorbeeld het geval als je hebt afgelost op je hypotheek of als je hypotheek voor een hoger bedrag in het Kadaster staat ingeschreven.
  • Je toetsinkomen is voldoende (volgens de normen van de hypotheekverstrekker) voor de hogere hypotheek.
  • Je leent niet meer dan de waarde van je woning. Het kan door de krappe huizenmarkt goed zijn dat je overwaarde hebt, waardoor de waarde van je woning hoger is dan toen je hem kocht.


Voldoe je aan die voorwaarden? Dan kom jij misschien wel in aanmerking voor verhoging van je hypotheek. Daarvoor kun je kiezen tussen twee mogelijkheden:
1. Onderhandse verhoging van je hypotheek
2. Tweede hypotheek afsluiten
Het verschilt per situatie welk van die opties voor jou mogelijk is. En welke gunstig is.

Wat zijn de kosten voor het verhogen van de hypotheek?
Een onderhandse verhoging brengt geen kosten met zich mee, omdat je hiervoor niet naar de notaris hoeft en geen nieuwe taxatie hoeft te laten doen. Je betaalt enkel de kosten voor hypotheekadvies.

Bij het afsluiten van een tweede hypotheek moet je wel rekening houden met deze kosten voor je hypotheek verhogen:
  • taxatiekosten voor een nieuwe taxatie van je woning;
  • notariskosten voor het opstellen van de hypotheekakte en de inschrijving van je nieuwe hypotheek in het Kadaster;
  • kosten voor hypotheekadvies over jouw tweede hypotheek.

Het goede nieuws: elk van die kosten is fiscaal aftrekbaar. Je kunt de gemaakte kosten dus aftrekken van je inkomen in Box 1 bij het doen van je jaarlijkse inkomstenaangifte.