Benieuwd naar onze bedrijfsbrochure - Klik hier! -

Wat is een beleggingshypotheek?

Beleggingshypotheek

Bij een beleggingshypotheek beleg je voor de aflossing van de hypotheek maandelijks een bepaald bedrag. Dat doe je in een kapitaalverzekering of op een beleggingsrekening. Je lost dus tijdens de looptijd van de hypotheek niets af. Naast de hypotheek heb je een kapitaalverzekering afgesloten waar je maandelijks een premie voor betaalt. Of je hebt een beleggersrekening waar je eenmalig of maandelijks een inleg voor betaalt. Op de einddatum gebruik je de opgebouwde waarde van de kapitaalverzekering of beleggingsrekening om de hypotheek af te lossen.

 

Verschil tussen beleggingshypotheek en spaarhypotheek

Een beleggingshypotheek heeft veel weg van een spaarhypotheek, waarbij je ook spaart om de hypotheek na afloop in één keer te kunnen aflossen. Het verschil is dat je bij de beleggingsrekening géén koppeling hebt tussen het rendement op de spaarpot en de te betalen hypotheekrente op de lening.
 

Van een beleggingshypotheek bestaan twee varianten:

  • Je belegt rechtstreeks in beleggingsfondsen met aandelen en/of obligaties. Vaak stelt de bank een overlijdensrisicoverzekering verplicht bij dit type hypotheek.
  • Je belegt via een levensverzekering.


Het idee is dat het rendement op je beleggingen (dat je via één van beide wegen opbouwt) aan het eind van de looptijd voldoende moet zijn om de hypotheek af te lossen. Alleen weet je pas aan het einde van de looptijd of je beleggingen daarvoor inderdaad voldoende rendement hebben opgeleverd. Als dat niet het geval is en je de lening niet in één keer moet aflossen, dan blijf je met een restschuld achter.

Een beleggingshypotheek bestaat altijd uit twee delen: de hypotheeklening en de beleggingsrekening of levensverzekering. Je lost niet maandelijks af, maar betaalt wel maandelijks een bedrag aan rente én je legt maandelijks verplicht een bedrag in via je beleggingsrekening of levensverzekering. Met het opgespaarde bedrag en het rendement daarover los je aan het eind van de looptijd je hypotheeklening in één keer af. Of je dit bedrag in één keer kunt betalen, hangt onder andere af van het rendement dat je beleggingen hebben opgeleverd.

 

Heb je vragen? Wil je een nieuwe hypotheek aangaan, je huidige hypotheek oversluiten of ben je gewoon benieuwd naar de mogelijkheden? Wij helpen je graag op weg. Loop bij ons binnen aan Nieuwstad 7, bel, mail of plan een afspraak in. Tot gauw!

 

PLAN EEN VRIJBLIJVEND KENNISMAKINGSGESPREK IN