Benieuwd naar onze bedrijfsbrochure - Klik hier! -

7 veelgestelde vragen over de reisverzekering

Geplaatst op juni 2023

Tijdens je vakantie is het essentieel om ervoor te zorgen dat je goed verzekerd bent. Hoewel de reisverzekering niet de meest complexe verzekering is, roept deze vaak nog genoeg vragen op. Bijvoorbeeld, valt een gehuurde auto onder de dekking van je reisverzekering? En wat gebeurt er als je reisgenoot de reis annuleert? Hieronder beantwoorden we zeven vragen waarop je mogelijk nog geen antwoord wist.

Wanneer heb ik werelddekking nodig voor mijn reisverzekering?

De term "werelddekking" suggereert dat je deze verzekering nodig hebt wanneer je buiten Europa op vakantie gaat. Er zijn echter enkele uitzonderingen buiten Europa, waar de meeste verzekeraars geen werelddekking vereisen. Dit geldt voornamelijk voor landen rond de Middellandse Zee, zoals Egypte, Marokko, Israël en Tunesië. Ook de Canarische Eilanden en de Azoren vallen hieronder.

Als je vanuit Marokko of Israël een dagtrip maakt naar een buurland dat niet binnen de Europadekking valt, heb je wel werelddekking nodig. Anders kun je in geval van problemen geen beroep doen op je reisverzekering voor die dag. Is mijn kind gedekt door onze reisverzekering als hij/zij zelfstandig op vakantie gaat? Wanneer je kinderen te oud worden om altijd met hun ouders op vakantie te gaan, wil je ervoor zorgen dat ze goed verzekerd zijn wanneer ze zelfstandig op pad gaan. Als je een reisverzekering hebt met gezinsdekking, valt de zelfstandige vakantie van je kind doorgaans onder de dekking. De voorwaarde is echter dat je zoon of dochter nog thuis woont of een uitwonende student is. Let wel op dat er beperkingen zijn met betrekking tot de leeftijd waarop kinderen meeverzekerd zijn.

Kan ik mijn reis annuleren als mijn reisgenoot annuleert?

Stel, je gaat samen met een goede vriend een week genieten van de zon in het buitenland. Maar dan wordt de vader van je vriend plotseling ernstig ziek, waardoor hij de vakantie niet door kan laten gaan. Jij ziet er echter geen plezier in om alleen op vakantie te gaan. Mag je dan ook de vakantie annuleren?

Bij bijna alle verzekeraars kun je kosteloos je reis annuleren als je reisgenoot een geldige reden heeft om te annuleren. Meestal stellen verzekeraars wel als voorwaarde dat je reisgenoot zelf ook een annuleringsverzekering heeft afgesloten. Bovendien moet aangetoond kunnen worden dat jullie samen heen en terug zouden reizen. Sommige verzekeraars keren alleen uit als jij anders alleen (verder) had moeten reizen. Raadpleeg de voorwaarden van je annuleringsverzekering om precies te weten wat er gedekt is.

Wanneer gaat de dekking van mijn reisverzekering in?

De dekking van je reisverzekering begint zodra je vakantie begint. Zodra je je huis verlaat en bijvoorbeeld naar Schiphol rijdt, ben je al verzekerd. Ben ik verzekerd bij het huren van een auto of scooter? Nee, schade aan of diefstal van een gehuurde auto of scooter op je vakantiebestemming valt nooit onder de dekking van je reisverzekering. Gelukkig bieden veel verhuurbedrijven een verzekering aan voor het gehuurde voertuig. In veel gevallen is het zelfs verplicht!


Tot wanneer kan ik een annuleringsverzekering afsluiten?

Een annuleringsverzekering moet doorgaans binnen 7 tot 14 dagen na het boeken van de reis worden afgesloten. Een reisverzekering kan tot de dag vóór vertrek worden afgesloten. Bij de meeste doorlopende reisverzekeringen kun je echter ook een doorlopende annuleringsverzekering afsluiten. Op die manier hoef je je nooit zorgen te maken of je nog op tijd bent om de annuleringsverzekering af te sluiten.

Geldt mijn verzekering nog als er een negatief reisadvies is?

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken kan een negatief reisadvies afgeven voor een bepaald gebied of land, bijvoorbeeld vanwege een dreigende situatie of een natuurramp. Een negatief reisadvies wordt niet zomaar gegeven, en het is verstandig om in zo'n situatie niet naar dat land af te reizen. Als je toch besluit te gaan, biedt je reisverzekering vaak geen dekking voor schade die voortvloeit uit de onveilige situatie.

Een negatief reisadvies is niet automatisch een geldige reden om aanspraak te maken op je annuleringsverzekering. Pas wanneer het Calamiteitenfonds een "dekkingsbeperking" afkondigt voor het land, kun je de kosten van de annulering terugkrijgen. Let op: de reisorganisatie waarbij je je vakantie hebt geboekt, moet aangesloten zijn bij het Calamiteitenfonds. Als je zelfstandig een vlucht en hotel hebt geboekt, kom je meestal niet in aanmerking voor een vergoeding via het Calamiteitenfonds. In dat geval draag je zelf de kosten van de annulering.

Ga zonder zorgen op vakantie en sluit een reisverzekering af. Vergelijk de voorwaarden van verschillende verzekeraars wel met elkaar. Zo weet je zeker dat je goed verzekerd bent tijdens de vakantie. Hulp nodig bij het uitzoeken van de best passende verzekering? Bij Leven & WonenDesk: Team Verzekeringen helpen ze je graag. Nieuwstad 7, Lochem. 0573 255401 of plan online een afspraak in op levenenwonendesk.nl