Benieuwd naar onze bedrijfsbrochure - Klik hier! -

Persoonlijke ervaring: Side - Turkije

Chantal heeft heerlijk genoten van een vakantie in Side. Deze stad ligt in het zuiden van Turkije aan de Turkse Rivièra, tussen Antalya en Alanya in, op 4 uur vliegen van Amsterdam. Side was een antieke havenstad in Pamphylië maar staat nu vooral bekend als toeristische badplaats. Zowel in het voorjaar als in het najaar is Side de ideale zonbestemming. Doordat het in het zuiden van Turkije ligt liggen de gemiddelde temperaturen tussen de 25 en 30 graden.

Net zoals de andere bekende plaatsen in Turkije beschikt Side over tal van luxe resorts. Maar naast deze luxe resorts heeft Side nog veel meer te bieden. Het heeft een prachtige natuur, veel geschiedenis, mooie zandstranden en een leuk, oud centrum.

Chantal is 2 keer in Side geweest, één keer in het voorjaar en één keer in het najaar. De eerste keer verbleef zij in een (voor Turkse begrippen) wat kleiner hotel midden in het centrum van Side. Zij was samen met haar moeder op vakantie waardoor het prima is om een wat kleiner hotel te hebben, zij houden er van om dingen te ondernemen waardoor ze weinig in het hotel zijn. Doordat het hotel wat kleiner is, is er minder te beleven. Zo is er ‘maar’ één (buffet) restaurant en één zwembad. Als je met een gezin met kind(eren) bent of er van houdt om de hele dag in het resort te verblijven dan is het misschien leuker om voor een grotere accommodatie te gaan.
De ligging van deze accommodatie is wel ideaal. Doordat de accommodatie niet zo groot is ligt deze midden in het gezellige centrum met het strand op loopafstand.

Ze hebben diverse excursies gemaakt. Zo hebben ze onder andere een dag gevaren over de rivier van Manavgat (naastliggende stad) waarbij ze onderweg bij verschillende stranden aanmeerden en op de boot konden genieten van een Turkse barbecue. Ook hebben ze de markten van Side (iedere zaterdag) en Manavgat (iedere maandag en donderdag) bezocht, ze hebben een wandeling gemaakt naar de Apollon Temple en het Greek Amphitheater en de waterval van Manavgat bekeken.

De tweede keer Side was in het najaar. Ditmaal ging ze met de familie waardoor er is gekozen voor een groter resort, net buiten het centrum van Side. Het resort ligt aan de (kilometers lange) boulevard waardoor je niet het idee hebt dat je buiten het centrum zit. Ook stopt de dolmus voor de deur waarmee je voor €1,- p.p. zo in het centrum van Side staat.

Ook deze vakantie hebben ze verschillende excursies gedaan. Ze hebben wederom de markt en waterval in Manavgat bezocht maar ze hebben ook een Off-Road Four Wheel Drive tour gedaan door het Taurusgeberte. Bij deze tour mag je in je eigen four wheel drive auto door het Taurusgebergte rijden. Onderweg stop je bij diverse prachtige uitzichtpunten en krijg je een heerlijke Turkse lunch. De dag wordt (bij mooi weer) afgesloten met raften over de Köprüçay rivier. Deze excursie is echt een aanrader!


Tips voor Turkije:

-        Je kunt zowel in Euro’s als in Turkse Lira betalen. Bij de toeristische winkels en op de markt zijn ze blij als je in Euro’s betaalt, de waarde van de Euro ligt namelijk hoger dan die van de Lira. Bij de grotere supermarkten kan je ook met Euro’s betalen maar dan moet je vaak een minimaal bedrag hebben. Het kan ook zijn dat je wordt terug betaald in Lira’s.

-        Zowel de taxi als de dolmus zijn goede vormen van transport in Turkije. Beiden zijn voordelig en er rijden er veel van rond waardoor je snel een beschikbare gevonden hebt. (Steek vooral je hand op als je er één langs ziet rijden waar je in wil stappen, ze stoppen dan vrijwel altijd voor je).

-        Er wordt veel namaak merkkleding, -schoenen en -tassen verkocht. Houd er rekening mee dat je maar een kleine hoeveelheid namaak producten mee naar Nederland mag nemen.

-        Het is erg gebruikelijk om fooi te geven. Zowel aan de medewerkers in de accommodatie (schoonmakers, obers, kok, entertainmentteam etc.) als bij restaurants/cafés, chauffeurs en gidsen. De fooi kan zowel in Lira’s als in Euro’s gegeven worden.

-        De Turken helpen je graag bij het pinnen. Let hierbij goed op: het kan zijn dat ze je oplichten of dat ze een vergoeding verwachten voor hun hulp.

Mocht je op vakantie willen naar Turkije dan is Side zeker een bezoek waard!